13.9.07

Curenje informacija i vrijednost dionica

U Jutarnjem listu od 8.9.2007. objavljen je razgovor s Antom Samodolom, čelnim čovjekom Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Hanfa je svojim radom izazvala brojne reakcije, a stvorila je i neke "neprijatelje". Nemam namjeru baviti se ovim dijelom Hanfine aktivnosti već ukazati na jedan od odgovora iz ovog članka.

Na pitanje o "redovitim curenjem informacija o upisu dionica kod javnih ponuda", Samodol potvrđuje takvu praksu, te najavljuje da će se Hanfa svim silama boriti protiv toga. Naime, ovakva informacija može imati snažan poticaj za neopravdani skok cijena dionica.

Ovaj odgovor pokazuje na najbolji način snagu informacija na tržištu dionica i mogućnosti manipulacija cijenama dionica korištenjem informacija. Mogući su i slučajevi kada se određene informacije neće objaviti odnosno biti će poznate samo uskom broju ljudi i to u veoma pogodnom trenutku.

Kao što Samodol tvrdi, "u zakonu je jasno što tko smije objaviti, a što ne smije". No, problem predstavlja činjenica da je manipulaciju informacijama ponekad veoma teško otkriti. Danas se preko 99% informacija koje bi mogle imati utjecaja na poslovanje tvrtki, pa tako i na cijenu dionica, obrađuje ili pohranjuje u digitalnom obliku, odnosno izmjenjuju nekim od oblika elektroničke komunikacije. Mjesta otkrivanja ili prikrivanja takvih informacija veoma su raznolika i često nedodirljiva u potrebnom trenutku. Čak i kad naknadno postane jasno da je došlo do manipulacije, načinjenu štetu teško je pokriti.

Stoga, pored propisivanja što se smije ili ne smije objaviti, zakon i provedbena praksa mora jasnije definirati kako se takve informacije moraju čuvati i obrađivati, te predvidjeti odgovornost rukovodstva i za slučajeve nemarnog odnosa prema važnim podacima. Vjerujemo da će i Hanfa prepoznati taj pravac uređivanja financijskog trižišta.

Nema komentara:

Objavi komentar