1.2.08

Jedinstveni porezni broj i zaštita osobnih podataka

Prema najavama iz Ministarstva financija, svaki će hrvatski građanin (i tvrtka) ove godine dobiti jedinstveni porezni broj, čime će porezni sustav dobiti neophodan mehanizam za kontrolu prihoda građana. O jedinstvenom poreznom broju jučer je pisao i Vjesnik. U članku se se, međutim, iznosi jedna teza koja se povlači u javnosti još od diskusije koja je pratila ukidanje jedinstvenog matičnog broja građana. Autor članka kaže da "... za razliku od JMBG-a, on ne bi smio otkrivati osobne podatke". To je nadamo se točno. Novi jedinstevni porezni broj ne bi trebao svojim sadržajem ni na koji način ukazivati na određeni osobni aspekt njegovog nositelja. No, iz članka (a i ranije iz diskusije o ukidanju JMBG-a) mogao bi se steći zaključak da je sporni sadržaj samog broja jedini sigurnosni problem koji taj broj prati. To naravno nije točno i trebalo bi svakako uzeti u obzir prije izrade konačnih zakonskih prijedloga.

Jednistveni porezni broj, makar neće sadržavati godinu ili mjesto rođenja svog nositelja, biti će ključ za pristup u veoma delikatne privatne podatke građana. Stoga bi neotkrivanje sadržaja takvog broja trebao biti jaki zahtjev kod izrade zakonskih prijedloga, a građani bi trebali biti upozoreni na njegovo čuvanje, tj. neotkrivanje. U ovom trenutku nemam ni najmanje informacija kako će izgledati zakonska regulativa, no ako se bude htjelo poreznim brojem pratiti imovinsko stanje poreznih obveznika ili pak povezati npr. podatke Središnje depozitarne agencije (kako navodi Vjesnikov novinar) onda se može očekivati da će sadržaj broja biti dostupan institucijama izvan infarstrukture državne uprave (hoće li prodavači automobila bilježiti porezne brojeve svojih kupaca kako bi obavijestili poreznu upravu o transakciji?). Ako se tu uključe i banke ili druge financijske institucije, onda ćemo vrlo brzo doći do toga da će svaka transakcija koju obavimo biti označena našim poreznim brojem. Zloupotreba tog broja biti će samo korak daleko.

Rješenja za ovaj problem postoje i nadamo se da će Vlada prilikom izrade zakona, ali i njegovih provedbenih propisa konzultirati stručnjake. Korištenje poreznog broja trebalo bi ograničiti samo na neophodne slučajeve, a transakcije u kojima će se koristiti porezni broj trebale bi uzeti u obzir neke od tehničkih rješenja koji omogućuju njegovu enkripciju i čuvanje povjerljivosti. No, građani bi morali već u ovoj fazi biti svjesni da porezni broj nije javni podatak, bez obzira na to da sam po sebi ne sadrži osobne podatke.

1 komentar:

  1. Slažem se sa svim navedenim. Međutim postoji jedna važna stvar u svemu tome. Mnogi IS-ovi (državne institucije, financijske institucije) koriste JMBG kao primerni ključ uz provjeru konzistencije. Ukoliko će porezni broj biti dodjeljivan neovisno od JMBG-a, zamjena brojeva u tim sustavima trajat će desetljećima. Najidealnije bi bilo da se pretvorba broja obavlja nekim javnim one-way algoritmom kako bi prelazak na novi broj bio trenutan.

    Davor

    OdgovoriIzbriši