9.11.09

Veoma poučan dokumentarac

Sinoć je na CBS-u prikazan redoviti tjedni magazin "60 Minutes", a bavio se osjetljivošću tehnološke infrastrukture Sjedinjenih država i podložnošću pojedinih dijelova ove infrastrukture hackerskim napadima, naročito u "cyberwar" kontekstu.

Kao zanimljiva ilustracija, iznesen je i podatak o dva velika ispada elektro-opskrbnog sustava Brazila u 2005. i 2007. godini. Ovaj kasniji je potrajao dva dana i zahvatio je nekoliko milijuna stanovnika (istini za volju, brazilska je vlada prije par dana, a povodom emitiranja ove emisije, objavila da nije bilo nikakvih hackerskih napada u ovim slučajevima, no što mislite tko ima bolje informacije?). Svakako preporučujem ovu epizodu svima koji donose odluke o mjerama sigurnosti informacijskog sustava, na svim razinama i u bilo kakvim slučajevima. Potražite je na stranici http://www.cbs.com/primetime/60_minutes/ - naslov je Sabotaging the System.

Osvrnuti ću se na teze iznesene u emisiji. Američki kongresnici su utvrdili da su informatičke komponente njihovog elektroopskrbog sustava izuzetno ranjive na hackerske napade, a potencijalne posljedice su izuzetno velike. Zapravo, takvi su se slučajevi već i događali u nedavnoj prošlosti. U emisiji se govori i o slučaju, nedavno jako spominjanom, infiltracije stranih hackera na sustave vladinih organizacija, uključujući i one ministarstva obrane. Tom prilikom je iz ovih sustava iscurilo 1 TB podataka.

Kako bi se Hrvatska snašla u "Cyberwaru"? Ili je možda bolje ovo pitanje preformulirati: "Kako se Hrvatska snalazi u "Cyberwaru"?

Nema komentara:

Objavi komentar