4.9.08

Izbor okvira za primjenu Smjernica HNB-a

Nedavno sam odgovarao na pitanje o tome koji je radni okvir prihvatljiviji za primjenu Smjernica HNB-a: ISO 27001/27002 ili COBIT. Čitatelji ovih stranica znaju kako ja često citiram COBIT, no fali li uopće nešto normi ISO 27001/27002, koja je, usput rečeno, puno popularnija i poznatija u našim krajevima?

ISO 27002 je jednostavan dokument, njegove su preporuke zrdravorazumske a mnogi koji ga uzimaju u ruke s namjerom primjene, već nakon desetak stranica s olakšanjem zaključuju kako su gotovo sve odredbe primjenjene ili lako primjenjive u njihovoj okolini. Pored toga, smjernice HNB-a i po volumenu i po detaljnosti veoma podsjećaju na dokument ISO 27002. Bilo bi nepravedno i netočno reći da će neka banka pogriješiti ako normu ISO 27001/27002 iskoristiti za postupak usklađivanja sa zahtjevima HNB-a.

Ipak, treba spomenuti i glavne nedostatke takve strategije.

Prije svega, izborom ISO 27002 kao radnog okvira daje se pogrešna poruka da su Smjernice HNB-a tehničko pitanje, u nadležnosti informatičke službe. ISO 27002, doduše, i u uvodnom dijelu i u dijelu s pregledom kontrolnih mjera predviđa tijesnu vezu s managementom, no ove odredbe, iz više razloga, imaju samo formalnu ali ne i suštinsku snagu. To, naravano, ne bi trebalo biti tako, no treba dosta snage u primjeni norme ISO 27001/27002 kako bi se management pretvorilo u kvalitetne i strpljive sugovornike.

Smjernice HNB-a dodjeljuju izuzetno važnu ulogu procesu upravljanja informacijskim rizicima. Ovaj dio, sagledan s odredbama o odgovornosti uprava banaka i potrebi revizije informacijskih sustava, smatram najznačajnijim faktorom primjene Smjernica HNB-a. Upravo iz ovog razloga, COBIT može biti od velike pomoći. COBIT ne samo da opisuje kontrolne mjere i praksu koje se odnose na upravljanje rizicima i obveze managementa, već je sve donedavno njegova glavna primjena bila baš u postupku revizije. Pred toga, COBIT danas pruža i djelotvorne instrumente za mjerenje uspješnosti primjene i pridržavanja svih procesa predviđenih smjernicama HNB-a. Time je uspostavljena povratna veza između operativne i strateške razine odlučivanja.

Na kraju, mislim da je jedna od prednosti COBIT-a i ta što u sebi ne uključuje i ne podrazumijeva službenu certifikaciju. Dosadašnji model isigurnosnih certifikacija pružaju tek minimalna jamstva da je objekt certifikacije zaista i siguran.

Naravno, primjena COBIT-a je veći zalogaj koji ne vole svi žvakati. Pored toga, razmišljanje da su regulatorni zahtjevi, u ovom slučaju HNB-a, ovdje radi vas a ne radi regulatora, u današnjim je vremenima možda ipak preidealističko. No, trud bi vam se mogao isplatiti, a što se tiče ideala - treba iskoristiti svaku priliku za njihovo potvrđivanje.

Nema komentara:

Objavi komentar