17.4.09

Sezona izvještaja

Čini se da je ovaj dio godine razdoblje objave različitih izvještaja i rezultatata istraživanja tržišta o stanju sigurnosti informacijskih sustava. Ove izvještaje, naravno, treba uzimati s dozom opreza (ipak, iza njih stoje i PR uredi), no neki od ovih dokumenata svakako predstavljaju zanimljivo štivo pa ih svima preporučujem.

Što nam je friško na raspolaganju?

Ovogodišnji "Data Breach Investigations Report" tvrtke Verizon je svakako najzanimljiviji tekst ove vrste koji se pojavio u zadnje vrijeme. Temeljen je na sigurnosnim incidentima u čijoj su istrazi sudjelovali stručnjaci Verizona tijekom 2008. godine. Obrađuje, dakle, 90 konkretnih slučajeva i nudi veoma zanimljive i poticajne zaključke. Iako zbog izbora uzorka (ograničen je na slučajeve gdje su sudjelovali Verizonovi istražitelji) ne bi trebalo izvlačiti generalne zaključke, mislim da nećemo pogriješiti ako izvještaj sagledamo i na takav način.

Vjerujem da će svatko od vas pročitati izvještaj na svoj način, no slijedeći podaci mi izgledaju osobito zanimljivo:
  • Čak 91% incidenata na neki je način povezano s organiziranim kriminalom
  • Većina je incidenata rezultat djelovanja više od jednog uzroka, pri čemu su tehničke (a zapravo ljudske) pogreške te djelovanje hackera zastupljeni u oko dvije trećine slučajeva, a maliciozni programi u nešti više od trećine slučajeva
  • Čak dvije trećine incidenata je otkriveno na temelju informacija koje su stigle izvan same pogođene organizacije (dakle od trećih strana, klijenata, partnera...), a ispod 10% incidenata je otkriveno metodama koje bi trebale biti temelj proaktivnog i preventivnog djelovanja (analiza log zapisa i redovita revizija)
  • Nešto više od četvrtine incidenata je raspodjeljeno između "malih/srednjih" tvrtki (od 11 do 100 zaposlenih) i "velikih" tvrtki (od 1001 do 10000 zaposlenih) - dakle, ne vrijedi pravilo da su sigurnosni incidenti rezervirani za velike tvrtke

Drugi zanimljiv dokument na koji vas upućujem je redoviti izvještaj tvrtke Symantec - Internet Security Threat Report Volume XIV, a odnosi se na podatke iz 2008. godine. Ovaj izvještaj se temelji na različitoj metodologiji od izvještaja tvrtke Verizon, pa su podaci i zaključci usmjereni u drugom pravcu, no svakako možemo reći da se oba izvještaja upotpunjuju.

Symantec je napravio svoj izvještaj na temelju podataka koji je prikupio u razgranatoj mreži senzora smještenih širom svijeta i iz povratnih informacija koje je prikupio iz svojih sigurnosnih programa ili servisa. Symantecov se izvještaj bavi prijetnjam i ranjivostima, ne i registriranim (i istraženim) konkretnim incidentima, pa su rezultati osobito zanimljivi za one koji žele detaljnije analizirati uzroke sigurnosnih rizika.

Na stotinjak stranica naći ćete mnoštvo podataka, a ovdje iznosim samo neke
  • Symantec je evidentirao 5491 novu ranjiovost u 2008. od kojih se 2% smatra visoko kritičnim
  • 80% ranjivosti smtra se lako iskoristivim (u 2007. bilo ih je 74%)
  • 63% ranjivosti bilo je vezano za web aplikacije
  • U 2008. bilo je 265% više opisa novih malicioznih programa ("signatures") u odnosu na 2007.
  • Trojanci čine 68% od Top 50 malicioznih programa u 2008. godini
  • Spam je porastao za 192% u odnosu na proteklu godinu

Ugodno čitanje!

Nema komentara:

Objavi komentar