21.4.09

"Uknown Uknowns"

Prošli sam tjedan pisao o izvještaju tvrtke Verizon. Jedan od najzanimljivijih odlomaka tog izvještaja nosi naslov "Uknown Uknowns". O čemu se radi?

Istražitelji računalnih incidenata su još prije nekoliko godina uočili zajednički uzorak u mnogim slučajevima: incidenti su omogućeni ili barem olakšani prisutnošću nekih resursa informacijske infrastrukture koji su u pravilu trebali biti poznati odgovornim osobama, ali koji za koje nitko nije znao. Tako su na mreži postojala računala za koje nitko nije znalo, osjetljivi podaci su se nalazili neočekivanim lokacijama, resursi su komunicirali neuobičajenim mrežnim konekcijama ili servisima, a nepoznati korisnički računi su bili redovita pojava. Ove su činjenice opisane kao "Uknown Uknowns", a uzrokovane su kako slučajnošći i nesmotrenošću tako i tendencioznim i zlonamjernim djelovanjem. Zajedničko im je da svojim prisustvom u velikoj mjeri olakšavaju sigurnosne prijetnje.

Možda uzorak iz Verizonovog istraživanja i nije do kraja reprezentativan da bi se izvukli definitivni zaključci, no i u ovom slučaju opžemo govoriti o dobroj ilustraciji prakse koja je sasvim sigurno stvarnost u mnogim okolinama. Uostalom, na brojnim sam se primjerima i sam osvjedočio u točnost ovih tvrdnji.

Kako se obraniti od nepoznatog?

Napore treba usmjeriti u dva pravca. S jedne strane, potrebno je redovito provjeravati podudaraju li se konfiguracijske postavke kritičnih informacijskih resursa s propisanim standardnim specifikacijama. S druge strane, potrebno je kontinuirano pratiti sve događaje i na vrijeme reagirati na neovlaštene promjene u konfiguraciji sustava.

Ovo je puno lakše napisati nego provesti. Provjera konfiguracijskih parametara podrazumijeva, na primjer kod Windows Server platforme, kontrolu nekoliko stotina konfiguracijskih parametara, pr čemu se ovi parametri prilično razlikuju po raznovrsnosti i kompleksnosti. Nadalje, praćenje događaja zahtjeva značajne resurse i koncetraciju stručnosti. Naravno, ni jedan od ovih zahtjeva ne može se uspješno provoditi bez specijaliziranih alata.

Svijest o informacijskoj sigurnosti doživjela je značajne poticaje u našem su okruženju tijekom nekoliko posljednih godina. No, sada nam predstoji slijedeća stepenica: iz dokumenata, pravilnika i certifikata potrebno je evoluirati u dobro upravljiv sustav čija će se sigurnosna uspješnost moći točno izmjeriti u svakom trenutku, a odstupanja prepoznati u realnom vremenu.

Do onda, biti ćete u prilici upoznati "Uknown Uknowns".

Nema komentara:

Objavi komentar