28.1.10

"Open source" u Hrvata

Prije nekoliko tjedana je u Globusu objavljen članak o (ne)uvođenju "open source" softvera u državne institucije. Iako je ova tema izvan fokusa interesa ovih stranica, ipak ću, kao pobornik ideje "open sourca", odvojiti par redaka.

Naime, sa stajališta manje tvrtke apsolutno sam uvjeren da "open source" može zadovoljiti većinu zahtjeva koja se postavlja pred korištenje informacijskog sustava. U mojoj tvrtki koristimo specijalizirane sigurnosne sustave otvorenog koda ali i Linux kao osnovni operativni sustav na radnim stanicama i serverima, kao i različite serverske aplikacije koje nam olakšavaju rad. Glavna ograničenja vidimo u činjenici da se neki specijalizirani programski alati za sada mogu izvoditi isključivo na zatvorenim platformama (iako, postoje rješenja koja ruše i ove granice).

Naravno, poziv za uvođenje otvorenog koda treba rezultirati pametnom analizom kroz koju će se dokazati (ili možda opovrgnuti) "enterprise" potencijal ovih programa. Upravo bi ovakav projekt mogao biti kandidat za primjenu IT Governance principa i promišljeno uvođenje u produkciju (što, uglavnom, izostaje prilikom uvođenja "zatvorenog koda" jer se, eto, podrazumijeva njegova prikladnost). Pada mi napamet COBIT i poglavlje "Acquire and Implement"

Apsolutno sam suglasan sa financijskim aspektom cijele priče, o kojoj članak govori. Ne samo da bi se smanjili troškovi državne administracije, nego bi i novac koji je ipak neophodan za pogon informacijskog sustava u velikoj mjeri ostao u granicama države.

Postoji i još jedan aspekt o kojem članak ne govori. Primjenom otvorenog koda mogao bi se pokrenuti potencijal naših informatičkih stručnjaka u pravcu kreiranja novih informatičkih proizvoda (naravno, na principu otvorenog koda). Naš bi se informatički sektor, tako, mogao transformirati iz "reproduktivnog" u "stvaralački", što je neophodno za agresivniji izvozni pristup. Protivnici ove ideje imaju određena temeljna osporavanja: prema njima, otvoreni kod ne može biti gorivo održivog poslovnog modela, s obzirom da nije motiviran profitom a znanje ne tretira kao robu. Poznata je i epizoda u kojoj je Darl McBride, direktor tvrtke SCO koja je prije par godina pokušala reketariti "open source", uvjeravao američki Kongres kako "Open Source" predstavlja stratešku prijetnju američkom gospodarstvu i kapitalizmu u cjelini. Srećom, postoje brojni primjeri koji potvrđuju mogućnost pozitivnog poslovnog modela, a svima nama preostaje utvrditi što bi moglo najbolje funkcionirati u našoj okolini.

Nema komentara:

Objavi komentar