4.2.10

Očekuju li nas krađe mobilnih identiteta?

Ovih dana se u medijima govori o vladinoj uredbi prema kojoj će se i prepaid kartice za mobilnu telefoniju prilikom kupnje morati registrirati imenom i prezimenom kupca odnosno korisnika.

O pogubnosti ove odluke za zaštitu privatnosti rečeno je dosta toga. Ja bih samo dodao da će takva odluka u javnosti oslabiti ionako nizak standard svijesti o zaštiti osobnih podataka. Proširuje se sveopća banalizacija privatnosti, a s vremenom će prosječni građanin sve teže razlikovati što je dozvoljeno a što ne.

No, ima jedan drugi detalj na koji želim ukazati. Ova odredba će zapravo potaknuti krađe mobilnih identiteta. Naime, osobe kojima je iz bilo kojeg razloga stalo da prikriju svoj telefonski identitet, sigurno će načina i sredstava da dođu do tuđih prepaid kartica. U početku će to biti trgovina s postojećim prepaid brojevima koji nisu registrirani imenom korisnika (pročitao sam ovih dana da je trenutno u Hrvatskoj 75% brojeva prema prepaid modelu, velik broj će se sigurno naći na ovoj burzi), a izgubljeni i zaboravljeni telefoni skupljati će se kao PVC boce. Nažalost, ova grana sive ekonomije će uskoro potaknuti krađe i otimačine telefona. Naročito će na meti biti djeca i maloljetnici (možda najzastupljeniji segment korisnika ovog tarifnog modela).

U svakom slučaju, oni koji iz tko zna kojih razloga budu htjeli ostati anonimni to će i uspjeti, a svima nama drugima će ostati nelagodan osjećak blizine Velikog brata.

Nema komentara:

Objavi komentar