15.6.11

Novi problemi za MMF

Nakon poznatih događaja s bivšim glavnim direktorom, Međunarodni monetarni fond je upao u nove probleme. Prije nekoliko dana je objavljeno da su postali žrtvom sofisticiranog i po svemu sudeći ozbiljnog cyber napada. Napad nema veze s bivšim direktorom, a tek će se vidjeti (možda) je li ima veze s krađom podataka u tvrtki RSA. Naravno, predstavnici MMF-a su opovrgli ovu teoriju, no znakovito je da su prije tjedan dan najavili svojim zaposlenicima da mijenjaju postojeće SecurID tokene (ovdje treba spomenuti da je tvrtka RSA nedavno savjetovala svojim korisnicima da zamjene ili opozovu svoje SecurID tokene, a što je, izgleda, jedini dobar odgovor na nedavnu krađu protokola ovih autentikacijskih uređaja).

Ipak, veza sa kompromitacijom SecurID tokena je za sada samo u domeni pretpostavki. O napadu na MMF je za sada procurilo jako malo informacija. Kako se čini, MMF je bio žrtva ciljanog phishing napada ("spear-phishing"). Netko od njegovih zaposlenika bio je prevarom naveden na spuštanje posebno iskrojenog malicioznog programa koji je neokrznut prošao pored antivirusnih sustava. Izgleda da je napad bio izuzetno uspješan i da je barem jedno osobno računalo bilo kompromitirano dulje vrijeme (neki tvrde i nekoliko mjeseci). Napadači su za to vrijeme bili u prilici spustiti mnoštvo povjerljivih i veoma osjetljivih informacija i statističkih podataka o državama članicama MMF-a. MMF, naravno, nije objavio ni slova o prirodi ukradenih podataka.

Napad na MMF je prvi javno dostupan primjer da se interes dobro motiviranih napadača, najčešće državno sponzoriranih (ipak, tvrdnju da Kina stoji iza napada na MMF treba za sada uzeti s rezervom), pomiče s high-tech tvrtki i vojne industrije na financijsko tržište, pri čemu se cilja ne na osobne podatke i kreditne kartice, nego na značajne poslovne informacije.

Područje koje se do sada vezivalo za insiderske napade postaje dostupno i vanjskim prijetnjama.

Nema komentara:

Objavi komentar