8.3.21

Ranjivost koju treba shvatiti ozbiljno

Prošlo je šest dana od objave podataka o veoma nezgodnoj ranjivosti na Microsoft Exchange serveru, koja zahvaća sve novije verzije ovog servera konfiguriranog tako omogućuje OWA pristup, tj. tako da omogućuju pristup elektroničkoj pošti preko Internet preglednika. Nadam se da su svi koji su takav servis omogućili za pristup iz javnog Internet prostora već primijenili popravak koji je Microsoft objavio 2. ožujka, istog dana kada je i tvrtka Volexity objavila informaciju o ovom nedostatku. Naime, tvrtka Volexity je još od početka siječnja uočila anomalije u korištenju servisa elektroničke pošte u korisnika kod kojih je upotrebi Exchange – velika količina poruka bila je eksfiltrirana na adrese koje nisu povezane s poslovanjem korisnika. Daljnja analiza problema je ukazala na prisutnost tzv. server-side request forgery (SSRF) ranjivosti koja je omogućila izvođenje proizvoljnog koda. Ukratko, mailbox odabranih osoba na mail serveru žrtve bio je kopiran na vanjske servere pod kontrolom napadača. Napadač je morao znati, ovisno od konfiguracije Exchange servera, mail adresu ciljane žrtve ili njegov Active Directory račun, što naravno nije nimalo nepremostiv zadatak. 

No, to nije bilo sve. Ujedno su bile iskorištene i neke druge do tada nepoznate ranjivosti koje su omogućile daljnju eskalaciju inicijalnog proboja. U toj drugoj fazi napadač uspijeva doći u posjed dodatnih informacija o radu Active Directory sustava (u najgorem scenariju, to su podaci o domenskim računima i podacima za autentikaciju). Također, napadač uspijeva kreirati „webshell“ okolinu na Exchange serveru, tj. specifični „backdoor“ program koji mu omogućuje izvođenje proizvoljnih programa na kompromitiranom Exchange serveru. U kombinaciji s podacima s AD sustava, to predstavlja idealnu podlogu za daljnje lateralno kretanje po mreži žrtve.

Ovaj scenarij zvuči izuzetno jednostavan, što se i pokazalo u praksi. Naravno, značajan trud je uložen u otkrivanje ranjivosti i u razvoj exploita, no operativna provedba je bila praktički automatizirana i zato su forenzičke analize provedene nakon objave ranjivosti pokazale oko 30.000 žrtava (to su zadnje informacije dostupne u trenutku pisanja ovog teksta). Ova brojka obuhvaća one servere kod kojih su pronađeni tragovi djelovanja exploita, tek trebamo saznati koliko je korisnika zapravo bilo izloženo i krajnjem djelovanju, tj. krađi mail poruka ili daljnjim aktivnostima napadača na internoj mreži.

Iza napada, kako je objavljeno, stoji kineska cyber-obavještajna grupa Hafnium. Ova se grupa do sada uglavnom bavila preuzimanjem podataka s različitih istraživačkih institucija, sveučilišnih ustanova i instituta raznih profila. Također, registrirano je i djelovanje nekih drugih kineskih grupa za koje nije utvrđeno jesu li u organizacijski ili poslovno povezane. Identificiran je jako veliki broj žrtava među institucijama i agencijama američke vlade, no i među brojnim tvrtkama.

Donekle olakšavajuću okolnost predstavlja činjenica da su mnoge velike korporacije uveliko migrirale na cloud verziju Exchange-a, tj. na mail servis koji pruža Microsoft, a koji nije zahvaćen recentnom ranjivosti koju ovdje opisujem.

No, mjesta za opuštanje nema, čak i ako ste primijenili popravak. Obavezno morate provjeriti jeste li možda prethodno ipak bili kompromitirani. Prema veoma detaljnom upozorenju i uputama za forenzičku analizu koje je uputila važna agencija američke vlade - Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), prava bi se analiza morala temeljiti na pouzdanom forenzičkom postupku i trijaži podataka o incidentu kroz koju bi se trebali pretražiti točke interesa te verificirati prisutnost/odsutnost karakterističnih indikatora kompromisa. Tek jednostavan uvid u sadržaj IIS foldera i vizualno pretraživanje karakterističnih podataka nije dovoljno. Također, i Microsoft je objavio skripte za otkrivanje dijela kompromitiranih podataka.

Bojim se da ovime priča oko Exchange problema nije ni približno gotova, što ponajviše temeljim na činjenici da forenzičke istrage još nisu završene te da prave informacije o opsegu ovo napada tek slijede. Nekoliko je i suštinskih razloga koji idu u prilog ovoj tvrdnji:

  • Tek trebamo saznati kada jesu li ovi napadi registrirani i prije siječnja 2021. i jesu li do sada možda iza napada stajale i neke druge cyber grupe koje su birale puno diskretniju taktiku napada.
  • Iako se trenutno spominje 30.000 žrtava, radi se o uglavnom američkim žrtvama. Tek moramo saznati koliko su zahvaćene tvrtke/organizacije iz drugih dijelova svijeta.
  • Ranjivost je postala dostupna javnosti prošlog tjedna. Iako su se pojavili Proof-of-Concept verzije napada, novi maliciozni „exploit-i“ u trenutku pisanja ovog teksta još nisu dostupni, no samo je pitanje vremena kada će se pojaviti.
  • Ranjivosti koje opisujemo u ovom tekstu imaju potencijal za iskorištavanje u slijednom lancu događaja na automatizirani način te mogu poslužiti za razvoj scenarija ransomware napada.
  • Tek trebamo saznati kolika je dinamika primjene popravaka, no ako za ilustraciju uzmemo neke druge slučajeve iz bliže povijesti, poznato je da neke organizacije mogu biti veoma lijene u primjeni popravaka (vidi primjer tvrtke Equifax i epohalno neuspješan popravak Struts ranjivosti).

Ukoliko vam bude zatrebala pomoć oko forenzičke analize stanja potencijalnog kompromitiranog servera, pogledajte našu ponudu forenzičkih usluga i javite nam se.


Nema komentara:

Objavi komentar