5.2.10

Očekuju li nas krađe mobilnih identiteta? (2)

Jučer sam pisao o najavljenoj promjeni načina prodaje prepaid paketa, kojom će se značajno ugroziti zaštita osobnih podataka u Hrvatskoj. Moram reći da zapravo nisam uvjeren da je kontrola poziva i identifikacija sugovornika bio glavni (a naročito ne jedini) motiv države. Argumenti koje sam naveo u prošlom postu idu tome u prilog: samo zbog činjenica da se trenutno na tržištu nalazi veliki broj neregistriranih prepaid kartica ruši mogućnost da se u slijedećih barem pet do osam godina provede planirana kontrola.

Što je onda motiv?

Odgovor možda leži u prepaid mobilnom Internetu. Ovo je, vjerujem, najlakši način za očuvanje anonimnosti u Internet komunikaciji, a koji svakako pruža puno više potencijala za zloupotrebu od običnih razgovora ili slanja SMS poruka. Za svaki drugi oblik fiksnog ili mobilnog pristupa Internetu, pružatelj usluga može dati vlastima direktne ili indirektne podatke o identitetu korisnika Internet usluge. Iako je prošlo više od godine dana od pojave prepaid Internet usluge na našem tržištu, sada je - sa stajališta države - zapravo krajnji trenutak za uvođenje kontrole. Na ovaj način će se, smatra država, reducirati mogućnost anonimnog korištenja Interneta.

Ipak, ostajem na zaključku iz prethodnog zapisa i mislim da će ova odluka ugroziti privatnost samo dobronamjernih korisnika. Niskotehnološka rješenja (kao što je zapisivanje imena kupaca prepaid paketa) neće djelovati u borbi protiv cyber kriminala.

Nema komentara:

Objavi komentar